Solargraphy

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Tech bázis

A lyuk kamerák elkészítésének a módjai:

Sokan, talán a legtöbben kiürült filmes dobozt alakítanak át. Nyilván ennek van előnye is, meg hátránya is. Előnyeként  talán az olcsóságát, illetve a kis méretéből fakadó észrevétlenségét tudnánk kiemelni.

Mi a tapasztalatok alapján egy másik megoldást választottunk. Otthon, vagy a kereskedelemben fellelhető anyagokból (KPE cső, parafa dugó...) építkeztünk. Ennek talán egyetlen hátránya van, hogy egy-egy kamera anyagköltsége is már számot tevő. Ez akkor jelent gondot, ha a kihelyezés után eltűnik, így a kamera nem hasznosítható újra. Azonban nagy előnye, hogy jóval strapabíróbb, rögzítésnél nem horpad össze, nagyobb fókuszt produkál, így jobb a kép felbontása (igaz, nagyobb papír is kell bele).


Kidolgoztunk egy másik megoldást is. Ez gyakorlatilag ötvözi a nagyobb kamera jobb felbontását az olcsón előállíthatósággal. Kiürült energiaitalos dobozt használunk a kamera testének. A neten található hasonló megoldásoknál a papír rögzítése vagy nem megoldott, vagy szigetelő szalagot szoktak használni, ami idővel leválik. Mi fém, illetve műanyag gyűrűvel rögzítjük a papírt. Sajnos, felszereléskor horpadásra érzékeny! 
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz